NZPFGA
Image default
Recreation / Travel

Kenmerken hybride fiets

Wanneer je van plan bent om een hybride fiets aan te schaffen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat dit nou precies is. Het is een nieuw soort fiets waar je de laatste tijd niet meer omheen kunt als je op zoek bent naar een fiets. Dat is ook de reden voor dit artikel. Het is namelijk belangrijk om te weten wat de kenmerken zijn van een hybride fiets om zo de juiste keuze te maken.

Wat is het?

Een hybride fiets is een kruising tussen de stadsfiets en de toerfiets. Onder de stadsfiets vallen de fietsen die robuust en goed wendbaar zijn. Onder de toerfietsen vallen de racefietsen en mountainbikes. Een hybride fiets is dus eigenlijk een fiets die handig is wanneer je sportief bent, maar de fiets ook als normale fiets wilt gebruiken. In de volgende alinea’s zullen verschillende kenmerken nader toegelicht worden.

Frame

Doordat een hybride fiets ook sportief moet zijn is het frame belangrijk. Er moeten namelijk over het algemeen lange afstanden mee overbrugt worden. Over het algemeen worden mountainbikes gemaakt van een zwaarder frame. Dit om meer grip te krijgen op het terrein. Een hybride fiets is gemaakt van een lichter frame. Dit om zo makkelijker de lange afstanden te overbruggen. Het kan soms wel 5 kg schelen.

Versnellingen

Een hybride fiets heeft over het algemeen of een naafversnelling met 7,8 of 11 versnellingen of een derailleurschakeling met 21,24 of 27 versnellingen. Doordat er gereden moet worden op verschillende terreinen met verschillende afstanden zijn de versnellingen voor een hybride fiets belangrijk.

Vering

Doordat er met de hybride fietsen over het algemeen lange afstanden of ruige terreinen wordt gefietst is het nodig dat de fiets comfortabel is. Dit heeft deze fiets door de vering in de voorvork. Door de vering zullen al de stoten opgevangen worden door de vering en niet door je rug.