NZPFGA
Image default
Recreation / Travel

Bescherm de vrachtwagenchauffeurs

Door de vermeerderde handel zie je steeds meer vrachtwagens op de wegen. Soms lijkt de hele rechterrijstrook wel vol te staan met die dingen. Dat roept om problemen, en ja, dat gebeurt ook.

Maar hoe komen die problemen eigenlijk? Je zou denken dat mensen die voor hun werk moet autorijden, daar ongelooflijk goed in zijn. Dat zijn ze ook, maar je moet je realiseren dat deze vrachtwagenchauffeurs hele lange dagen maken. Een ervaren autorijder is na 6 uur rijden al erg moe en moet dan rust nemen. Een vrachtwagenchauffeur rijdt de hele dag lang. De kans is dus groot dat de aandacht verslapt. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Daarnaast rijden vrachtwagenchauffeurs door veel verschillende landen, waar de verkeersregels net allemaal even anders liggen. Als iemand al vermoeid is, is diegene er vatbaar voor deze verschillende regels door elkaar te halen en een verkeerde beslissing te maken. Ten slotte is een vrachtwagen ook nog eens erg lang. Hierdoor is er een grote dode hoek, een gedeelte dat de vrachtwagenchauffeur niet kan zien. Dit kan ook voor gevaarlijke situatie zorgen.

Zijn er oplossingen voor dit probleem? Jazeker, gelukkig wel. Door het monteren van een draadloze achteruitrijcamera kan het probleem van de dode hoek opgelost worden.  Het is een speciale achteruitrijcamera vrachtwagen, dus hij is speciaal voor gebruik in vrachtwagens gemaakt. Op de andere problemen is ook een oplossing. Het grootste probleem is namelijk vermoeidheid. Door meer slaap en minder werk neem je dit probleem weg. Door de werkdagen van de chauffeurs korter te maken, bijvoorbeeld door er een uurtje vanaf te halen, zullen de vrachtwagenchauffeurs beter uitgerust zijn. Hierdoor zullen er minder ongevallen plaats vinden. Dit is beter voor de gezondheid en de tevredenheid van de chauffeurs, de veiligheid op de weg en voor de economie. Ongelukken zorgen namelijk voor files, en die kosten ook nog eens bakken met geld.

https://www.vanzwitserland.nl/